? ??????????????????? ????Easy Install Instructions:???1. Copy the Code??2. Log in to your Blogger account
and go to "Manage Layout" from the Blogger Dashboard??3. Click on the "Edit HTML" tab.??4. Delete the code already in the "Edit Template" box and paste the new code in.??5. Click "S BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS ?

Tuesday, July 14, 2009

20 Minggu dan Sesi Berjumpa Doktor...


Ok..kita wat mix entry j la...malas nak post banyak2...hari ni genap lah 20 minggu kandungan mama...setakat ni memang rasa sangat2 la baby bergerak kat dalam...aktif betul baby ni...asyik menendang jer...kalau mama gosok2 perut mama ni...baby akan terus bagi respon...suka sangat-sangat..heheheh...kita sambung ngan citer sesi jumpa doc pulak...
-
-
-
Sesi Jumpa Doctor..
-
Seperti biasa, sampai je klinik, kena ambik no dan tinggalkan buku rekod mengandung kat kaunter...then acara biasala, iaitu menunggu...huhuhu...lebih kurang 15 minit lepas tu sorang misi panggil aku...
-
-
misi : Nor Irina Sairah......
aku : (terkedek-kedek ke kaunter timbang berat)..heheheh
misi : timbang berat dulu....
aku : (naik atas penimbang)
misi : sebelum ni berat 60.9...ok...(sambil ambik bacaan)...eh, banyaknyer naik nih...cuba awak turun balik...
aku : (turun dari penimbang)...
misi : ha, naik balik...
aku : (sedia menurut perintah)
misi : dah betul dah penimbang ni....63.8kg...
aku : dah agak berat akan naik banyak...tak la terkejut sangat...sebab dah timbang kat klinik masa scan hari sabtu lepas...hahahah...
misi : kenapa berat naik mendadak sangat ni....2.9kg dalam 3minggu ni...
aku : selera makan bertambah-tambah, misi....(misi ambik tekanan darah lak)...
misi : ok, hari ni kena jumpa doc...tapi awak pergi kat makmal dulu test air kencing n test hb...
aku : time kasih...(tetap berbudi bahasa gitu)....
-
-
-
Kat Lab....
-
-
Apa lagi, lepas letak urine kat tempat yang sepatutnya, menunggu la lagi...sangat la boring...dah la perut tengah lapo lak tu..huhuhu...agak2 15min gak nama aku dipanggil...kena ambik darah kat ujung jari tuh..alhamdulillah..hb meningkat...11.3...3 minggu lepas 11.1...lepas tu bergerak lak nak jumpa doc...kena ambik no sekali lagi n menunggu seperti biasa...terasa pembaziran masa yang amat sangat....huhuhuh....sambil2 tu sembang2 ngan akak2 di kiri dan kanan..ye la takkan nak diam j kan..hehehe...kali ni memang lama giler menunggu...1 jam lepas tu nama aku baru dipanggil...naik kematu punggung aku ni duk menunggu...huhuhu...
Doc : Irina ni kan...
Aku : yer doc....
Doc : ok, irina..baring kat situ kejap, saya nak scan...
Aku : saya dah g scan kat klinik hari sabtu lepas doc...
Doc : ooo..ye ke...ok, mana keputusan dia???
Aku : doc kt klinik tu tulis kat sini (sambil membelek2 buku rekod aku tu)...
Doc : ok...ooo...placenta masih rendah lagi...takpe, nanti kena repeat lagi bila kandungan dah masuk 28-32 minggu...
Aku : ok...
Doc : eh, nape berat awak ni naik banyak sangat...
Aku : selera makan menjadi-jadi doc...
Doc : eh, takleh la macam tu...awak kena control sikit diet awak tu...
Aku : ok...
Doc : kena wat test air gula ni...
Aku : hah???lagi sekali ke doc...bulan lepas punya test pun saya tak dapat keputusannya lagi...takkan nak kena test air gula lagi kot...
Doc : dah buat erk???keputusan takde lagi dalam buku awak ni...tak kuar lagi kot...kalau macam tu takpe la..kita tunggu result yang tu dulu...kalau positif awak kena repeat test tu...kalau negatif tak payah la..kita wat pantauan je la..bahaya kalau berat naik mendadak ni...saya takut awak kena kencing manis jer...kencing manis ni leh sebabkan keguguran..kalau kandungan dah besar, dia tak gugur, tapi baby kat dalam perut jadi besar...nanti tak sampai 9bulan dah kena kuarkan bayi...
Aku : ooo..ye lah kan doc..
Doc : ok, dah tak ada apa-apa lagi rasanya kan??lepas ni awak pergi jumpa nurse macam biasa erk???
Aku : ok...
-
-
-
Jumpa misi balik...
-
-
Seperti biasa la...kegiatan menunggu dah jadi rutin...tapi kali ni tak la lama sangat...dalam 5min j aku menunggu nama aku kena panggil...
-
Misi : awak kena repeat test air gula ni...
Aku : eh tak lah misi, result yang lepas pun tak kuar lagi...
Misi : yer ker...awak tunggu kejap yer irina, saya nak pergi cek kat lab nak tengok result awak...pelik ni, dah sebulan lebih takkan la result tak kuar lagi...
Aku : ok..(menunggu lagi..)
Misi : (selepas lebih kurang 10 minit)...ok dah dapat dah result awak..tak sangkut apa-apa pun..
Aku : alhamdulillah...tu la doc cakap tadi kalau result yang lepas ok, tak payah repeat la test tu..just wat pantauan j la..(pandai lak aku mengajar misi tu...hahah)
Misi : ok..takpe..kalau kena repeat pun lambat lagi ni..lam bulan 10 nanti..takpe la..kita tengok la perkembangan awak macam mana nanti...so, scan dah buat...takde apa-apa dah ni...beres dah..next appointment 12/8 ni pulak k???
Aku : ok..terima kasih...
-
-
-
Tu la kisahnyer...dari jam 8.00 sampai la almost 12.00 baru la setel sume perkara di atas...tak tahan aku menahan lapar masa tu...huhuh...sian kat baby aku ni...tapi tak kisah la..yang penting baby aku sihat kat dalam...sekarang, aku tengah menaip ni pun, dia asyik menendang jer...nak belajar menaip gak ke sayang???hehehe...nanti mama ajar taip laju-laju macam mama k???hehehe..

4 comments:

rubbysuzy_86 said...

bestnyer dh leh rse baby gerak eik...??....ckuplah aku kena repeit minum air gula ari tu...xsnggup doh nok repit lgi....hehehehe...

Darwisy said...

begitulah alkesahnye klinek mengandung..
tapi klinek mun tu lambat sgt..byk kena jupe..
klinek aku cepat jer..hahhaahha..sila dengki ekkk..

mizchocberry said...

wah...leceh gak nak pegi check kandungan...

c-idah said...

tahniah!!!!

cam tulah kalau ngandung,
g klinik madang..
chek n chek je la..

yg penting jaga kesihatan.