? ??????????????????? ????Easy Install Instructions:???1. Copy the Code??2. Log in to your Blogger account
and go to "Manage Layout" from the Blogger Dashboard??3. Click on the "Edit HTML" tab.??4. Delete the code already in the "Edit Template" box and paste the new code in.??5. Click "S BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS ?

Wednesday, November 28, 2012

Short update

Salam...
Bz bebenor hari ni..ke hulu ke hilir...
Kalah pak menteri...(perasan)...
Baru lah dapat menelek blog...
Siapkan segala urusan filing sebelum memberangkatkan diri ke KL malam ini...

Molek bebenor la..yang suaminye attend bengkel plus leisure...
Yang isterinya membujang ke KL pulak...kah kah kah...
Sekali sekala ape salahnyer kan?hehehehe...
Anak-anak pandai-pandai lah korang bawak diri yer?
Terima kasih kepada ibu mertuaku...
Nak hantar pada mak sendiri, mak ngan ayah aku pun ada kat KL sekarang...

Baju satu ape pun tak kemas lagi...
Tak ada mood betul nak kemas malam tadi..
Tak apelah...balik nanti sempatlah kemas..
Travel sorang2 ni nak kemas ape lah sangat...
Lain la kalau bawak anak-anak..

Mane bakul susu..
Bakul mandian...
Bakul bedak...
Dah berbakul-bakul jadinya...hikhikhikhik...
Lama dah tak naik bas jalan jauh ni...
Harap dapat tidur lena dan tak dapat sakit kepala..
Apetah lagi mabuk darat..mintak jauh...

Ape lagi nak update yer?tak dapat idea la nak update lebih-lebih...
Mood berjalan-jalan jer yang banyak sekarang ni...
Tapi sedih jugak nak tinggalkan dua ketul tu...
Huhuhuhu...mama pergi 1 malam je kot...
Duduk leklok ngan atok dan wan yer...
Nanti mama beli something as reward..
Ayakkk...hadiah besday abang reezq mama tak beli lagi...

#bestnye orang tu dapat surprise NOTE II dari encik suaminyer...



Tuesday, November 27, 2012

Selamat Ulang Tahun Kelahiran Yang keTIGA, Muhammad Reezq Esqandar


Alhamdulillah...sudah 3 tahun usia anak mama....
Sudah makin petah berkata-kata...
Sudah makin faham setiap arahan...
Dan makin bertambah lah jugak kerenahnya...
Maafkan mama dan papa sebab tak dapat nak organize birthday party untuk abang...
Tak sempat..tapi kek memang wajib mama beli...
Untuk kenangan dan sebagai tanda ingatan dan kesyukuran kan...
Thanks papa for the cake....


 Papa beli kek macam nak tunang jer...takde kartun-kartun pun...nasib baik lah abang tak memilih...nampak lilin atas kek dah menggelupur nak tiup..heheheheh..

 Konon-konon nak surprisekan dia...mama pasang lilin siap2 kat dapur...tak bagi dia masuk dapur...pastu bawak kuar sambil nyanyi lagu besday...terlompat-lompat abang...happy sangat la tu...heheheheh..

 Birthday boy adalah tidak berbaju...sebab badan dia naik merah-merah..macam alergi...so tak payah pakai baju..nanti lagi miang...kita sambut dengan tak berbaju dah lah....tengok tu sengih memanjang....mama ada rakam video abang tiup lilin...tapi tak dapat nak upload la kat dalam blog ni..nape erk?

abang memang suka sangat makan kek...tak kira la kek ape pun...
Semoga anak mama membesar dengan sihat...
Semoga anak mama menjadi insan yang berguna untuk agama, bangsa dan negara...
Mama mintak maaf kalau ada terkasar laku dengan abang...
Bukan mama benci..tapi niat mama untuk mendidik...
Kasih sayang mama kat abang tak ada galang gantinya...
Mama hutang satu hadiah besday untuk abang...nanti mama langsaikan yer..
Sebab mama pening tak tahu nak bagi hadiah apa...huhuhuh..
Abang nak ape?

Adik yang always ngan atuk...makan pun atuk yang suapkan...tapi mamat ni memang manja ngan sume orang.....




Monday, November 26, 2012

Memulihkan Keletihan....

Mmmm...selesai lah sudah Majlis Konvokesyen UMT Yang Ke-10...

Tahniah kepada semua graduan...semoga cepat2 dapat kerja..
Bagi yang nak sambung study lagi pun apa salahnye kan?
Aku ni bila lagi la nak sambung belajar...hahahah..
Kat takuk ni jer..tak gerak2....

Kaki aku dah rasa lenguh semacam...
Tak tepi tapak kaki...kat jari kaki..
Dah nak melecet dah...nasib baik tak luka jer..
Dah merah2 gelembung2 air tu...
Ni la yang aku tak suka pakai kasut tutup..
Tapi dah nak buat macam mana...kena jugak pakai...
Tak pakai sarung kaki pulak tu..lagi la nayer...
Tapi bila pakai sarung kaki, jadi licin la pulak..
Asyik nak tercabut jer kasut aku tu...
Yela irina...asyik beralasan jer ko nih...

Bila bekerja dari awal pagi hingga lewat petang..non stop..
Memang teramat letih..
Balik rumah rasa dah tak nak mandi..
Nak tido terus...tapi tak boleh lah kan..
Byk kerja nak kena setel....

Now, rasa mengantuk tak hingat ni..
Sambil menaip ni pun aku leh terlelap...
Tengok kat skrin, panjang jer huruf kkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk aku taip..
Kah kah kah kah...
Giler punya letih...
Nak mintak cuti rasa segan..
Sebab minggu depan aku nak cuti lagi..
Cousin mizi kawen...
Ke sebab hari ni berpuasa...so rasa mengantuk adalah double...
Cepat2 la tengahari...aku nak mentido pulak ni..huhuhu...

Hari rabu ni aku nak g KL...
Follow lawatan budak-budak master ke sana...
Kali ni pergi sorang..tak bawak laki..tak bawak anak...
Aku nak bawak abang reezq...tapi mizi tak bagi...so membujang la aku..hahahah...

Siyes...tak ada idea nak menaip...kepala adalah ting tong....aku blah dulu la....

#nota konvo : sila la kenal dengan pro canselor anda sendiri...irina...irina..ape lah ko....


Thursday, November 22, 2012

Irina Super Pack!

Wahhh...macam iklan astro lak...
Hari ni adalah hari superwoman superbizi kot untuk aku..
Yelah..time konvo2  camni la i is bz...
Setahun sekali...tak kisah lah kan...

Pagi ni ada raptai kat dewan...
Petang raptai kat taman tamadun islam pulak untuk majlis santapan malam...
So kita enjoy...

Daaa....

Wednesday, November 21, 2012

Being Me!


Bila dalam keadaan hati yang tak tenang...
Mula rasa nak merapu meraban jer...
Tapi tak tahu apa yang nak dimerapukan...
Menyelusuri balik kehidupan aku...
Serasa sama banyak pahit dan manisnya....
Kita tengok sume orang macam bahagia...
Tapi adakah memang benar-benar dia bahagia?
Sama jugak lam hidup kita kan?
Sesekali terfikir, adakah ini jalan hidup yang kita inginkan..
Adakah ini yang dinamakan kesempurnaan hidup...
Ada suami, ada anak...ada sedara mara...ada sahabat...
lengkapkah hidup kita?bahagiakah hidup kita?

Aku pun kengkadang naik bingung...
Tertanya pada diri sendiri...
Ini ke jalan hidup yang aku pilih..
Atau memang aku ditakdirkan untuk lalui jalan ini?
Aku tahu, kehidupan kita banyak dugaan...banyak halangan...
Ada orang diduga dengan kemiskinan..
Ada juga yang diduga dengan kekayaan...ya kaya juga dugaan dan ujian dari Allah..
Ada yang diduga dengan kecantikan...
Ada yang diduga dengan keburukan...
Ada yang diduga dengan kesetiaan...tak kurang juga..
Yang diduga dengan kecurangan...
Semua tu macam dah jadi intipati dalam kehidupan...
Terpulang pada kita macam mana untuk mengharungi dugaan tersebut...

Muhasabah diri...yang itu yang sebetulnya...
Tapi kita kadang-kadang tidak sedar dengan kealpaan diri..
Sehinggalah ada orang yang menyedarkan kita...
Atau kita yang terhantuk sendiri...
Siyes aku memang jadi bingung bila memikirkan semua ini..
Takut pun ada...aku ada anak...
Macam mana kehidupan anak-anak aku pada masa hadapan...
Berjaya tak aku didik anak-anak aku?
Dengan keadaan sekarang...
Tapi bersyukur sekurang-kurangnya kita hidup di dalam keadaan aman damai...
Takde peperangan....kesian aku tengok kat dalam berita..
Kanak-kanak jadi mangsa...memang sebak..
Terbayang kalau benda tu terjadi kat keluarga aku....
Nauzubillah.....

Satu yang aku pinta...agar aku dipanjangkan umur untuk melihat anak-anak aku berjaya kelak...aminn.....





# sekadar gambar hiasan..(perabiskan stok gambar sebenarnya)...kah kah kah kah....
# tawa dalam tangisan....
# sekian sesi muhasabah diri untuk pagi ni..dah pergi buat kerja masing-masing...




Tuesday, November 20, 2012

Nak Potong Rambut

Selamat Pagi sumer....
cam ceria jer bunyi nyer..hehehe..
Ceria la kot...mmmm...tapi macam biasa jer rasanya...
Entry jemput aki dari mengerjakan haji kita postpone dulu la yer..
Sebab kamera ade ngan mizi..so tak ade lah gambar..
Ade kat dalam BB ni, tapi nanti la kita sekali kan aje yer...
Aki alhamdulillah sihat....
Cuma batuk2 sikit tu adalah...

Tengahari semalam, niatnya nak pergi potong rambut..
Keluar lah aku ngan opismate aku...
Pergi cari kedai gunting rambut kat area gong badak ni...
Malas nak pergi sampai ke bandar KT...
Cari punya cari..
Kedai pertama : tutup sebab pergi seminar til this thursday...
Kedai kedua : tutup jugak sebab tukang gunting keluar pergi bandar...
Kedai ketiga : tak berminat sebab unisex saloon....
Kedai keempat : tutup sebab tukang gunting balik kampung...

Aduyai...besar betul cabaran untuk potong rambut...
Sudahnya masa habis macam tu jer...
Dah lah aku ada meeting pulak pukul 2.30....
Sudahnya, tapau goreng pisang...makan kat ofis...
Habis kisah nak potong rambut...
Dan nafsu untuk memotong rambut kembali menurun...
Ntah bila terangsang balik aku pun tak tahu...
Tapi siyes aku dah rimas berambut panjang ni...
Dulu aku berazam nak simpan panjang rambut aku ni..
Dah lama tak berambut panjang...
Now adalah dah sampai tahap tali bra kat belakang tu...
Kira panjang dah bagi aku tu...
So bila rambut panjang, kita ikat...bila kita ikat...rambut jadi rapuh...
Bila rapuh senang putus dan gugur...so mata akan sakit bila tengok rambut bersepah atas lantai...
Sekali basuh rambut, bersepal-sepal rambut kat tangan...
Mak stress ok...
Solutionnya adalah dengan memotong pendek...
Rambut pun senang kering....

Ni tak, bila mandi pagi, tengahari belum tentu rambut kering...
Nak guna hairdryer malas plus rambut lagi la cepat rosak...
Rambut tak kering lagi, tapi dah panas meruap, so simpul la jugak rambut walaupun rambut ala-ala tak kering lagi kan...lagi lah mengundang rambut jadi berbuah pulak...
Tapi nak potong rambut style ape pulak yer?bosan la asyik layer ajer..
Nak curle memang tak la....
Tak kuasa aku nak jaga rambut curle ni...

Minggu ni minggu konvo..maka tiadalah istilah cuti untuk aku pada hujung minggu ni..
Sibuk akan bermula pada hari Khamis...dengan raptai ape sume...
Kali ni untuk konvo, aku kena checkpoint royal box...walaweiiii...
Siyes aku tak suka kat tempat nih...
Sume VVIP yang duduk sini..kerabat2 pun ade...
Mana aku nak kenal muka sume ni...
Since 2007 kerja aku hanyalah jaga bahagian ibu bapa....
Tahun ni kena jaga royal box...
Tak aku usher orang aku takut orang pulak usher aku nanti...aduyai...
Wish me luck bebeh....
Untuk majlis santapan malam pulak, ade kerja penting sikit...
Aku kena iring flower girl mengadap sultan dan sultanah untuk bagi bunga..
Lepas tu kena masuk mengadap bawak cenderamata untuk sultan dan sultanah..
Walau dah banyak kali aku buat kerja ni...tetap aku gementar...
Tahun lepas lagi giler..kasut aku buat hal...tapak tercabut...memang giler betul...
Aku harap tahun depan aku tak bertugas dah untuk masuk mengadap sume ni..
Letih minda la wei...
Stress di saat menantikan ketibaan tuanku...
Masa program berlangsung aku rileks jer....
Takdelah neves melampau...

Ok done bout konvo...gile lame aku nak menghabiskan entry ni...
Baru taip kejap...masuk call...
Baru taip kejap...masuk call lagi...
Baru taip kejap...masuk YM chat...
Ni baru jer siap bersembang ngan mak aku...
Siap bergosip bagai...bila bergosip takkan nak kejap2 kan...
Mestilah ada kesinambungan bagai...tapi bukan bergosip sangat pun..
lebih kepada sesi meluahkan perasaan...
Cuba la try, lepas cakap ngan mak kite, mesti kita rasa tenang semacam jer..
Tu untuk aku lah...kalau orang lain aku tak tahu...
Kiranya mak aku ni leh jadi agen penenang aku la....heheheheh...

K la...sekian...ade projek ngan kawan aku ni..chow...

#bos lak bz hari ni entertain tetamu dari Sarawak...PA dia?bz kelain la..kah kah kah kha...



Monday, November 19, 2012

Durian Crepe


Aku tahu Durian Crepe ni memang dah lama ada..
Kat KL dah berlambak kan...
Tapi kat Terengganu ni aku rasa baru jer in...
Dan baru lah aku tergedik-gedik nak merasanya...hahahah..
Tapi kat kedai-kedai biasa or bakery tak pernah ternampak pulak...
Sehinggalah pagi tadi aku ternampak kawan aku kat FB upload pic dia makan durian crepe..
So, dah order dah dengan dia...
Seronok-seronok..nak gak tahu camne rasa dia...
Aku ni dah memang hantu durian...so air liur meleleh-leleh...
Tak sabar weh nak makan...
Thank along di atas kesudian kamu untuk menolong mengorder ini kuih...
Ke orang panggil ape?kek?ape-ape ajelah....


aku tak tahu lah pulak cara nak buat camne...ape bahan-bahan dia...
Yang pastinya mestilah ada durian kan?kalau tak takkan orang panggil durian..
malas pulak nak google recipe dia...hehehe...makan nak...buatnyer malas....

 yang betul2nyer yang kuning tu ke durian or isi kat dalam tu rasa durian?aku confuse...
heheheheeh.....

Comel kan?harap-harap kena lah ngan tekak aku....oh durian crepe, aku manantikan kehadiran mu untuk dimasukkan ke dalam tekak ku....



Rojak


Kita himpun kan semua gambar dan kita bikin caption..
Siap la satu entry kan?boleh gitu?boleh la erk?heheheh...
Ni sume pic lam BB...kalau tak cantik camni mmg gambar from BB..
Macam gambar zaman 60-an pun ada jugak..heheheh...
Nasib la ko BB..nanti aku kaya aku tukar ko ngan BB lain..


Ni adik pakai baju punjabi yang aki beli kat Mekah...
Ngam2 hor jer...sebulan dua lagi confirm tak muat dah...



 Ni anak abang aku yang no 2....dah makin debab budak ni..asyik menetek jer kerjanya..
Lapar sikit jer mula la meleleh air liur dia..hahahah...
Aku suka usik budak ni sampai menangis..
Ambik berkat sikit biar dapat gegirl pulak lepas ni..heheheheh...

 Ini namanya budak yang perasan nak jadi baby...dia mintak nenek dia letakkan bantal kat kepala dia masa lam buai...kan kalau baby2 tu kita letak bantal kan..hahahah..berat nanang ini budak..mesti nak ada bear tu...buai dah nak cecah lantai bang ooiii...
Dia ni memang susah nak tido siang kalau balik umah nenek...ade jer kerja nak dibuatnya...
So jalan mudah adalah dengan letak lam buai...hayun tak sampai 5 minit, terus klimaksss tido....makan 2-3 jam pulak tu tido..memang aman dunia....

 Kalau balik umah nenek mesti nak tengok upin ipin kat hp nenek dia..memang jadi mangsa la tepon nenek tu...dah la buka volume to the max...mengganggu orang betul...sama bising upin ipin dia dengan rancangan TV....tensi mak ko...

 Wahhh...chu sekarang dah pakai blackberry...dia rembat aki punya blackberry...aki dah pakai iphone dah...kelas ko aki...jeles mama...hahahahha...

see....cara budak ini tido...memang lasak giler...bila aku alih badan dia letak elok2...dia beralih tido macam ni semula...selesa benar agaknya tido terlentang macam tu..kita bimbang tengkuk tu sakit...adik...adik.... 
  
bila tengok muka anak sedang tido, rasa macam wah, anak aku ke ni?dah besar dah..masa ni lah datang rasa kesyukuran dan keinsafan...rasa macam tak percaya yang aku dah lalui semua ni...mengandung..melahirkan..membesarkan...rasa sejuk jer kat dalam hati ni...ni la kot perasaan semua ibu...kecuali ibu2 yang buang anak dia kot tingkap...yang sorok anak kat bawah katil..yang buang anak dalam kolam...yang tu ibu cap binatang...

Mangsa buli papa...sian adik...pe la papa ni kan?ade ke dicontengnya perut adik...yang budak ni pulak biarkan aje...rase best agaknyer....ni la kot cara orang laki bergurau ngan anak dia....kalau anak dah besar nanti aku tak tahu lah ape care pulak mereka bergurau....

#sekian, wassalam....





Sunday, November 18, 2012

Perlukan Pemanasan Dahulu

Wahhh...tajuk semacam jer kan?hahahah...
Jangan la berangan aku nak citer pasal 18sx ni..
Aku tak reti bercerita...praktikal pandai lah..kah kah kah kah...
Sebenarnya otak masih dalam mode bingung...
Lebih kepada bengap actually...ye lah...10 hari aku bercuti kot...
Mane tak bengap...tapi tetap update schedule ngan bos...
Yang tu tak leh lupa...thanks bos sebab luluskan cuti saye...
Niat utama aku cuti lelama sebab aku nak potty training reezq..
Tapi alahai...mencabar keimanan betul lah..
Dan akhirnya aku tewas juga kepada Mamy Poko Pants...
Reezq mcm tak tahu bila aku arahkan dia kencing..
Bila aku bawak dia pergi toilet suh kencing,
Dia siap melalak tak nak kencing...
Siap aku buat bunyi shi shi tu kan...
Tetap tak kencing jugak...

Baik jer kuar bilik air, kasi pakai seluar, tak sampai 5 minit dia kencing...
Sekali dua aku sabar lagi...aku remind kan diri aku sendiri..
Sabar irina, ni la dugaan dan cabaran dalam melatih anak...
Sekali bila dah terkena sampai 4 kali, keimanan aku mula menipis..
Pakai lah lampin abang...mama tak larat nak lap lantai...
Lagi nak buat kerja rumah lain..
Lagi nak uruskan adik...
Adik pulak sangat bz beee....
Bila abang terkencing dia pun sibuk sama nak main kencing abang...
Tak ke ko merimau kalau kena mcm tu??
Hari pertama sudah fail..
Hari kedua, mizi tanya aku, tak train dah ke reezq?
Aku jawab tak kuasa...hahahahha...
Agaknya dia tak faham lagi...dan beruntunglah ibu2 yang telah berjaya mempotty trainingkan anak mereka...syabas dari aku si ibu yang tak berjaya...huhuhu...

Wah...kata nak pemanasan jer...ni macam dah nak klimaks..hahahah...
Sepanjang aku cuti ni pun aku bukan ke mana sangat...
Lepak kat rumah jer...jadi suri rumah...aduh..siyes aku cakap...
Untuk seminggu ok la untuk aku menjadi suri rumah sepenuh masa..
Lebih dari itu aku boleh jadi gila...betul..aku boleh jadi stress...
Mungkin dah terbiasa bekerja kot...ceceh...
Padahal mengaku j lah..kalau ko duduk kat ofis ko leh relaks2...
Bila kat rumah ko asyik tunggang langgang dengan anak2..tak de masa nak relaks..hahaha..

Eh, tetiba teringat nak buat claim bos...dah nak akhir bulan dah pun..
Aduyai pun..

#Maharaja Lawak Mega 2012 best kan?sape tak tengok rugi.....


Wednesday, November 7, 2012

Tudung


Salam semua...
Eh, korang perasan tak...tudung bawal get in balik kan?
Dah macam2 jenis pulak..
Yang two tone tu memang dah lama kuar kan?
Sekarang yang main letak batu/manik/sulam kat atas kepala pulak..
Macam ada cekak korang letak kat atas tudung tu..
Aku ni terus terang bab2 tudung memang ketinggalan zaman...eheheheh..
Orang dah habis trend aku baru terhegeh-hegeh nak pakai..
Masa pakai tu rasa ko lah paling fashionable kan?hahahah...
Tapi kalu nak ikut trend tudung ni memang tak terikut lah..

Macam shawl..sekarang ni dah slow dah kan?
Kat kedai2 tudung dah banyak balik tudung bawal..
Masa shawl ngan tudung instant tu famous, tudung bawal terperuk jer...
Tahniah lah kat perintis bawal ni kerana berusaha untuk naikkan balik reputasi bawal..
Tudung bawal lama aku banyak lagi...cantik jer terperuk kat dalam almari tu..
Tengahari semalam, pergi hantar baju kat satu kedai ni..
Nak suruh dia letakkan batu-batu permata sket kat baju..
Kasi berseri biar sampai muka pemakain baju tu pun naik seri...hahahah...
Pastu aku tengok banyak betul tudung2 bawal yang kosong...
Risik punya risik, dorang memang jual tudung kosong tu..pastu kalau kita nak letak batu2 yang siap design corak tu cuma tambah RM8...
tudung tu pulak RM10...so jadi RM18...
Budak tu cakap kalau nak bawak tudung sendiri pun boleh...
Wahhh..ini sudah bagus...nanti kita korek tudung bawal lama tu bawak ke kedai suh dorang letakkan batu-batu tu...dah jimat 10 hinggit...

Tapi satu lah tudung bawal ni...nak kena gosok beria sebelum pakai..
So, aku ni sebagai seorang mama yang sibuklah sangat kan..hahahah..
So adalah tak dapek nak pakai bawal hari-hari...
Shawl pun tak payah gosok beria macam tu...sebab kita nak lilit2 jugak kan?hheheh
mase tudung instant tu baru2 kuar..aku ingat around 2007/2008...
Beli la jugak satu dua helai...
Tapi mizi pulak tak berkenan aku pakai...
macam bibik katenye...terus aku tak pakai....bila dah makin ramai yang pakai tudung tu..
Baru lah dia merelakan aku pakai...hahahaha...sangat ketinggalan aku...
Haa...yang berlayer-layer ala fareeda tu pun banyak sekarang kan?
Aku baru ada satu...hahahah..yang ni pun mizi tak berapa berkenan aku pakai...
Ape yang tak kena entah..mencikk tau...

Ok sekian laporan tudung dari aku..
Hahahha...
Petang ni nak bertolak ke KL...bye....


Tuesday, November 6, 2012

Abang Adik

Ramai yang tegur, sangat berbeza muka budak berdua ni...
Yer, aku pun akui..memang lain..
Tang perangai pun lain...
Abang cengeng...marah sikit dah nangis...
Adik tough...kita marah tinggi suara camne pun dia rileks jer...
Tak tahu lah kot sebab dia kecik lagi...
Tapi abang dulu, time baya rayyan, bila kita usik dia..(marah dia tipu-tipu)
Terus menangis...hahahah...bab mengusik memang syok..
Tapi kalau adik memang tak la..dia wat selamba dia jer..

Bahagian lasak pulak...
Adik lagi lasak dari abang...
Suka sangat panjat sana panjat sini...
Tak takut jatuh..and if dia jatuh dia tak serik nak buat lagi..
Kalau kena kat abang, tobat tak buat dah..memang penyerik dia tu..
Siap mengadu kat aku time aku balik kerja..tunjuk lokasi kejadian dia jatuh...
Abang...abang...hahahahah...
Tapi adik ni manja...dia lasak tapi manja...
Bukan dengan aku jer...dengan atok dia pun yer...
Pantang la dia nampak atok dia duduk depan tv
Confirm dia nak duduk atas riba..dengan merengek manja siap...
Tampa kang baru tau....
Abang tak manja dengan aku...
Tapi...dia manja dengan nenek dia...
Siap la kalau ada nenek dia..manja melebih-lebih..
Dengan orang lain dia kureng...
Dia tak manja dengan aku...mungkin sebab adik selalu dengan aku...
So dia cari tempat bermanja yang lain...
Kadang aku kesian kat dia...sebab aku rasa aku tak dapat bagi full attention kat dia..
Dahlah malam-malam dia tidor dengan wan dan atok...
Sejak adik ade, terus dia tak tido dengan aku...
Sedih tu sedih lah jugak...tapi dah wan ngan atok beria bawak abang tido sekali..
Aku nak kata ape kan...
So lagi la kurang masa aku ngan dia...

Bukan dengan abang jer..dengan adik pun sekali...
Memang bila jadi mama bekerjaya ni kena atur masa dengan bijak..
Aku hari-hari sibuk dengan kerja rumah...pagi-pagi nak uruskan kain baju..
Balik kerja petang nak masak pulak...
Malam time lipat baju-bajuan pulak...
So, masa habis macam tu saje...tak sempat nak main dengan anak-anak...
Sedikit kesal kat situ....bila kita dah letih..mula lah anak wat salah sikit kita melenting...
Korang pernah tak rasa macam tu...
Orang bujang memang tak rasa lah...
Uruskan diri sendiri jer...ne susah pun...
Tapi aku time bujang dulu tak la free sangat...
Aku kena gak masak...aku kena gak kemas rumah...
Aku kena gak lipat baju...basuh baju...
Tapi kita tak terasa sangat sebab kita solo...
Tak ada orang yang perlu kita take care kan....
Ni ngan bapak budak lagi....

Oh, dari niat nak citer hal budak, dah jadi sesi mengadu pulak...
I'm sorry...(amir style)


 mucuk mama....


 berbeza tapi dua-dua raja di hati mama...




Monday, November 5, 2012

Potty Training


Minggu depan dalam lima hari bekerja...
Ada dua hari cuti...
Satu cuti Deepavali dan satu cuti Awal Muharram..
Dan yang pastinya, mesti ramai yang ambik cuti on Tuesday tu kan?
Aku still lagi terpikir-pikir ni...
Nak cuti ke tak...main selang2 pulak..kalau direct kan senang...
Apa kata anjakkan Deepavali tu ke hari Rabu..kan senang..hahaha..
Suka hati aku j kan?

Hari Khamis ni aku nak cuti dah...8hb..
Sebab nak fetch aki kan..
Pastu aku niat nak potty train reezq kat umah..
So nak ambik cuti..
Kalau aku ambik direct minggu depan agak2 bos aku marah tak?
Kalau dia tanya nape nak cuti lama2..blh ke aku jawab aku nak potty train reezq?
hahahaha...
Sebab reezq tahun depan dah 4 tahun..
Aku nak hantar dia ke sekolah..
Tapi kalau pakai diapers lagi..
Sekolah mane la nak ambik kan?
huhuhu..sedikit kerunsingan di situ..
Nama je dia 4 tahun..tapi dia tu angka 3 tahun pun belum jejak...
On 25 Nov, reezq genap 3 tahun...
Sebulan lepas tu terus masuk tahun baru dan reezq turned 4...
Kesian betul anak yang lahir akhir tahun ni kan....
Macam ketinggalan jer...
Aku takut cuti aku tu tak berbaloi..
End up, dia pkai diapers jugak...
Tapi kalau kita tak cuba, tak tahu hasilnya kan?
Nanti nak kena pujuk bos suruh dia cuti sama..kah kah kah kah....
Untuk 8hb dah selamat, sebab dia pun tak de kat ofis...
Ada bengkel kat Awana Kijal...
Tak lah rasa bersalah sangat nak cuti...ni kalau dia kat ofis, aku nak cuti...macam kesian...

tapi best jugak kan jadi suri rumah untuk seminggu...
Lama-lama tak boleh..nanti aku jadi gila..kah kah kah..




#dah...dah ..dah..pergi buat kerja masing2..aku nak buat kerja aku pulak ni...daaa....

Sunday, November 4, 2012

Lazy Sunday


Mmmm...wut a lazy Sunday....
Bila tiba hari sabtu...hidupku jadi muram dan suram..
Kerana ku tahu esok adalah ahad..
Dan ahad adalah hari bekerja...
Huhuhuhu....baru 6 tahun kerja, dah mula rasa boring..
perlu angin perubahan kah?
Tapi dah selesa benar kat sini...
Semuanya ok..kawan-kawan ok..bos ok...
Ape lagi nak kan?tapi tu lah..manusia ni memang macam tu..
Tak pernah puas dengan apa yang ada...

Hari Rabu nanti nak pergi jemput Aki kat KLIA...
Tak sabar nyer nak jumpa aki...
Nenek apatah lagi kan?
Ade jer benda nak story, tapi dan dan aku lupa..
Bengap benar kepala otak nih...huhuhu..
Banyak makan semut ke ape?
Tapi siyes, banyak betul semut kat dapur sekarang ni..
Sakit hati...

Gambar ni masa pergi ke Program Keluarga Bahagia..dah habis program dah masa ni..see mata aku merah..ade adegan nangis-nangis pulak..sesi luah-luah perasaan...tapi banyak benda yang bagus dari program ni...atas penerimaan orang tersebut la..aku tak tahu lah banyak mana input yang laki aku dapat..memain jer dia lam program tuh..huhhhh!