? ??????????????????? ????Easy Install Instructions:???1. Copy the Code??2. Log in to your Blogger account
and go to "Manage Layout" from the Blogger Dashboard??3. Click on the "Edit HTML" tab.??4. Delete the code already in the "Edit Template" box and paste the new code in.??5. Click "S BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS ?

Monday, January 25, 2010

Becoming A Mother....Part 2

ok...kiter sambung citer...
-
-
lepas jer urus pendaftaran sume, masuk la ke wad...saya request single room..selesa sikit ahli keluarga nak datang...bilik dia agak selesa la...jam 4.00 petang nurse datang suh masuk labour room....saya ternganga...masuk labour room???dah nak beranak ker???hehehe...nasib baik la labour room tu dekat jer...betul2 depan bilik yang saya duduk tu...
-
-
baring atas katil...cek jantung baby...and lepas tu doc datang...dia cek jalan...doc bagitau jalan tak bukak lagi...n then dia masukkan ubat melalui bawah tu...aduh..leh tahan sakit...nampak gayanya kena paksa beranak la ni...huhu...lepas masuk ubat, balik bilik and kena baring jer atas katil selama sejam..takleh bangun..kencing pun takleh..so kalu rasa nak kencing kena tahan la..
-
-
And then lepak2 jer lam bilik with hubby sambil tengok tv...tak rasa sakit pape pun lagi..sampai la ke malam...jam 10.00 malam nurse datang mintak masuk labour room lagi...mmm...mesti nak tambah dos ubat ni memandangkan saya tak rasa sakit lagi...so masuk la satu lagi ubat...doc bagitau jalan still tak bukak lagi...masa tu duk fikir2 bila la nak bersalin ni...Masuk bilik semula...parents pun dah balik...PIL pun sama...tinggal la adik saya yang lelaki tu dan hubby yang teman saya malam tu...
-
-
2 jam lepas masuk ubat yang kedua tu, perut dah mula rasa lain macam...makin lama makin sakit....mula dah tak duduk diam..apatah lagi nak tdo...semakin lama semakin kerap...memang tak tahan sangat rasanya....hubby dah tido mati dah...dari atas katil, saya turun ke bawah...baring atas lantai...(nasib baik MIL bawak toto)...lepak atas lantai...tertonggeng la...mengiring la...lepas tu berjalan pusing2 lam bilik...memang saya tak leh nak duk diam sebab sakit sangat...lepas tu rasa macam nak berak..terfikir gak..nak berak ke nak beranak ni...tapi doc cakap jalan tak bukak lagi...air ketuban pun tak pecah lagi...so bertapa lak dalam tandas...adik saya bukan main bimbang lagi tiap kali saya masuk tandas...bimbang saya bersalin dalam tandas katanya....tak ingat berapa kali saya kuar masuk tandas sampai naik letih dah badan saya ni...
-
-
Jam 4.00 pagi memang dah tak tertahan dah...dah mula rasa nak meneran...call nurse bagitau sakit tak tahan sangat...lepas tu masuk labour room...doc cek jalan bagitau jalan still tak terbukak...masa tu rasa macam nak pengsan...dah la sakit nak mati, tapi jalan still tak bukak jugak...doc cakap esok agaknya saya bersalin....aduyai...nak nangis time tu jugak....masuk bilik balik...berjuang menahan kesakitan....Jam 6.00 pagi saya call ma suh datang...i really need my mum at that time...setengah jam lepas tu ma sampai...rasa lega bila ma peluk saya...gosok2 perut saya..
-
-
Jam 7.30 pagi nurse suh masuk labour room lagi...cek jalan dah bukak 5cm...lega betul rasanya...terus doc pecahkan air ketuban....masuk bilik semula...rupa2nya lepas pecah ketuban sakit dia lagi dahsyat...saya tak fikir pe dah masa tu...macam sume tindakan saya diluar kawalan disebabkan sakit yang teramat sangat...sampai saya termuntah....dan terkencing di atas katil wad...peluh masa tu tak usah cakap la...betul la kan apa yang orang kata...bila keadaan macam tu baru la kita dapat rasa begitu la masa mak kite nak lahirkan kite...memang insaf sangat rasanya...
-
-
Almost 10.00 am saya masuk labour room lagi...jalan dah bukak 6cm...sakit makin kerap...tak sampai seminit pun selangnya...hubby temankan saya kat sebelah...nak menunggu sampai jalan bukak 10cm tu amat lah seksa....pusing kiri...pusing kanan..serba serbi tak kena...air mata mencurah-curah....saya dah mula rasa nak meneran tapi nurse larang sebab jalan baru jer bukak 6 cm...
-
-
tungu punya tunggu, akhirnya sampai la masa untuk meneran...mana la saya tahu macam mana taktik meneran tu...dah jadi masalah...tapi berkat tunjuk ajar doc dan nurse serta sokongan hubby, saya usaha jugak...dah tak ingat berapa kali saya meneran...akhirnya lahirlah permata hari yang ditunggu-tunggu selama ini...MUHAMMAD REEZQ ESQANDAR
Masa tu mulut saya tak berhenti mengucapkan syukur ke hadrat Ilahi kerana mengurniakan cahaya mata kepada saya setelah segala kedukaan yang saya lalui sebelum ini...di saat mendengar reezq menangis buat pertama kali...saya rasa tenang tapi dalam masa yang sama saya bagaikan tak percaya yang saya telah berjaya melahirkan dan telah menjadi ibu...
-
-
Sekian....

5 comments:

rubbysuzy_86 said...

BETUL CKP IRINA..PENGALAMAN MELAHIRKAN AMAT MENYAKITKAN..TIME NK BUKE JALAN TU MCM2 RSE...RSE INSAF DH XNK BERANAK LGI...HUHUHUHU....TP PENAGALAMAN MENJADI IBU AMAT LAH MANIS...SYUKUR KITER SAME2 BERJAYA BERJUANG PADA HARI KELAHIRAN...TAHNIAH SEKALI LGI IRINA...

IrinaSairah said...

ruby,
tu la kan...pengalaman tu hanya orang yang melahirkan je yang tahu..heheh...dah serik ker???saye serik kejap jer..heheh..
anak tinggal sape???

Ummi @iman said...

kenape leh menitis air mate bace entry irina nie. huhuhu... btul ruby n irina.. org yg merasa saat2 itu je rase perit melahirkan. sy pun serik nk branak lagi. hehehe... ngilu rase bace entry irina. hahaha....

rubbysuzy_86 said...

anak saya antar kt umah akak ipar..kebetulan die pun ade pengalaman mengasuh..2 caya kt die dri nursery..

IrinaSairah said...

ummi aiman,

ina serik kejap jer..hahah