? ??????????????????? ????Easy Install Instructions:???1. Copy the Code??2. Log in to your Blogger account
and go to "Manage Layout" from the Blogger Dashboard??3. Click on the "Edit HTML" tab.??4. Delete the code already in the "Edit Template" box and paste the new code in.??5. Click "S BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS ?

Tuesday, March 27, 2012

Aku Rasa Itu Adalah Karut

Ini adalah pendapat aku...dan pendapat aku itu adalah benar...padahal dah dengar penjelasan ustaz tadi its ok...untuk perkongsian dengan anda semua..aku kan ustazah 

Pagi tadi sementara menunggu papa dorang bersiap, aku sempat lah dengar kat tv...rancangan Tanyalah Ustaz...pagi2 kat umah aku memang pasal channel tu..ye lah dalam kita duk gi mari gi mari...ke hulu ke hilir dalam umah tu..sambil bersiap ker...sambil mendengar kan...walaupun tak tengok...tapi tadi aku tengok...sebab aku siap awal hari ni...

Tajuk pagi ni pasal wasiat..tapi dah part 2 dah...semalam agaknye part 1...tak kisah lah tu kan..pastu adalah sorang penonton kat studio tu tanya, mcm mane kalau seseorang tu wasiatkan supaya bila dia mati nanti nak kena letak something apa ntah, aku ni memang, mata tengok kat tv tapi tak sepenuhnya...kepala asyik fikir menda lain, letak or bina aku not sure...lepas tu belum sempat ustaz tu jawab, MIL aku yang join sama tengok pun cerita, dulu ada sedara lah aku panggil...kalau aku nak cerita susur galur korang bukan kenal pun...kita panggil pak cik A lah...pak cik A ni di katakan seorang anak angkat kepada Tok Ku Paloh..pernah dengar nama ni? ala..pejuang zaman jajah menjajah dulu...so sebelum dia meninggal, dia berpesan, pesan tu as wasiat lah kan...dia kata nanti kubur dia kena letak kelambu..uiks..takut kena gigit nyamukkah? aku terkujat gak masa dengar tu...hahaha..

So aku tanya lah MIL aku tu, dah tu wasiat dia tu ditunaikan ke tak? MIL aku kate orang buat lah ape yang diwasiatkan tu...sebab Pak Cik A ni di claim as orang yang banyak ilmu...MIL aku cakap jugak, Pak Cik A ni pergi ke Mekah tak macam orang lain...aku masa tu ingatkan dia tak pergilah macam orang lain kena tunggu turn ke apa...mungkin dia dapat keistimewaan leh pergi bila2 masa j kan...tapi aku nak tergelak bila MIL aku cakap dia pergi Mekah dengan cara ghaib...hahahahahah...memang aku nak tergelak besar..tapi memandangkan kesungguhan MIL aku bercerita aku tak sampai hati...kan dia ingat aku tak percaya citer dia lak...tapi memang aku tak cayer pun...hahahah...tapi MIL aku pun dengar citer dari orang lain kan...takpe...

Aku pun leh claim macam tu...aku ke Mekah dengan cara ghaib..ape susah...time orang pergi haji ko sembunyi j lah dalam rumah tu jgan kuar2 sampai lah orang balik wat Haji kan?so dah blh claim pergi haji dengan cara ghaib dan orang akan panggil ko Haji polan bin polan...hahahah...tapi ni kisah dulu2...zaman Tok Ku Paloh dulu...orang ramai zaman dulu percaya sangat mende2 karut macam ni kan?ok berbalik pasal kelambu kat kubur tu...Ustaz tu bagitau pape binaan di kubur yang menjurus ke arah perhiasan adalah haram...berdosa orang yang mewasiatkan dan orang yang melaksanakan wasiat tuh...bentuk binaan tu macam mane pulak?binaan ni adalah jika ia mempunyai tiang dan atap maka ia dah dipanggil binaan...aku tanya lak MIL aku nih..camne dorang gantungkan kelambu tu, MIL aku cakap dorang letak tiang siap bumbung lah, pastu keliling tu letak kelambu..confirm tak nak bagi gigit nyamuk nih...hahahah....

So, jawapannya dah ada kat situ...haram jawapannya...so ustaz tu kate tak salah kita kalau kita tak tunaikan wasiat yang sedemikian rupa....

Sekian ustazah irina melaporkan.

2 comments:

Baizura Mazlan said...

Memang haram pun kan....
Bukan ke kita tak digalakkan untuk melihat tulisan di kubur???
Yang nak hias macam kat katil tu kenapa???
Tapi kat luar negara, (tak ingat negara mana) dia siap letak sofa, almari dengan TV sekali
Besar je liang lahad dia......
Huhuuuu

IrinaSairah said...

Baizura,

Tang letak sofa, almari dengan tv tu dah macam kaum cina dulu2 kan?siap letak dapur gas bagai....heheheh..